четвер, 28 жовтня 2021 р.

Досвідченість – це школа, в якій уроки коштують дорого, але це – єдина школа, де можна навчитися. Б.Франклін

Реалізація змісту освіти в старшій школі, визначеного Державним стандартом базової і повної загальної середньої освіти, у відповідності до навчальних планів освітньої програми для 10-11 класів закладів загальної середньої освіти (затвердженої наказом МОН від 20.04.2018 № 408), починаючи з 2018/2019 н.р. забезпечується вивченням «Інформатики» як вибірково-обов’язкового предмета. 

Курс інформатики для старшої школи (рівень стандарту) має модульну структуру і складається з двох частин – базового та вибіркових (варіативних) модулів. Основою навчання інформатики в 10-11 класах є базовий модуль, зміст якого може бути розширений за рахунок вибіркових модулів. Вибіркові модулі для розширення курсу учитель добирає, відповідно до  профілю навчання навчального закладу, запитів, індивідуальних інтересів і здібностей учнів, регіональних особливостей, матеріально-технічної бази та наявного програмного забезпечення. 

Протягом трьох років учителі інформатики самостійно шукали навчально-методичне та програмне забезпечення для викладання вибіркових модулів, багато створили власних напрацювань. А вже 27 жовтня 2021 року під час онлайн-зустрічі на методичному фестивалі «Реалізація вибірково-варіативних модулів у курсі «Інформатика 10(11) класи. Рівень стандарту» п'ять вчителів інформатики міста поділилися своїм досвідом роботи з цієї проблеми. На заході були присутні учителі інформатики Чернівецької ТГ та гості - Ольга Мартинюк, декан факультету математики та інформатики ЧНУ, Руслана Колісник, завідувач кафедри алгебри та інформатики, Володимир Лучко, доцент кафедри диференціальних рівнянь, Сергій Мартинюк та Оксана Яцько, асистенти кафедри алгебри та інформатики та студенти факультету математики та інформатики Чернівецького національного університету.

Розпочалась зустріч з мого виступу, в якому я звернула увагу на формування в учнів ключових компетентностей на уроках інформатики в 10-11 класах та ознайомила присутніх з інформацією щодо викладання вибіркових модулів у закладах освіти міста. Як формувати практичні навички учнів при вивченні вибіркового модуля "Веб-технології" розповіла Оксана Баранецька, учитель інформатики Чернівецького ліцею  №3 медичного  профілю.

Про розвиток творчих здібностей учнів засобами вибіркового модуля  «Креативне програмування» повідомила Наталія Скрипничук, учитель інформатики Чернівецького багатопрофільного ліцею №4.

Про те як і де вибирати навчально-методичне та програмне забезпечення для викладання вибіркового модуля «Графічний дизайн» познайомив присутніх Олександр Володимирович Костриба, учитель інформатики Чернівецької ЗОШ І-ІІІ ступенів  №27.

Зустріч продовжилася виступом Кристини Паращук, учителем інформатики Чернівецького ліцею №10,  яка відзначила наскільки важливо розвивати системне та аналітичне мислення учнів і як це зробити засобами вибіркового модуля «Бази даних».


Своїм досвідом роботи використання лекційно-практичної системи при викладанні вибіркового модуля «Веб-технології» поділилася Наталія Лазнікова, учитель інформатики Чернівецького ліцею №5 “Оріяна”.

На завершення заходу виступили гості: Ольга Мартинюк, яка відзначила важливість участі в таких заходах студентів - майбутніх  учителів інформатики та Сергій Мартинюк, який поділився своїми враженнями від заходу. Решта учасників фестивалю теж обмінялися думками та подякували спікерам за цікаву та змістовну інформацію. 

Немає коментарів:

Дописати коментар