суботу, 23 липня 2022 р.

Пілотний проєкт «ІНФОРМАТИКА NEWG»

«Інформатика NewG» — пілотний проєкт в межах реформи IT-освіти за ініціативи Мінцифри та МОН. Він впроваджується в рамках програми EU4DigitalUA, а саме — її другого компоненту «Інституційне зміцнення та розвиток потенціалу» (FIIAPP) і фінансується Європейським Союзом.

Аби оновити шкільний курс з інформатики, залучали українських та європейських ІТ-експертів. Фахівці склали нову програму для навчання та оцінювання учнів; створили новий контент для шкільного предмета інформатики з 1 до 11 класу включно. 

Координаційна рада проєкту «Інформатика NewG», до складу якої входять представники МОН, Міністерства цифрової трансформації та експерти галузі цифрових технологій, розглянули 405 заяв від закладів освіти на участь у пілоті з оновлення предмета Інформатика.

За результатами було відібрано 50 закладів загальної середньої освіти, що візьмуть участь у пілотному проєкті, а саме: 13 закладів з обласних центрів, 14 сільських, 17 міських і 6 столичних. До цього переліку закладів також ввійшов Чернівецький ліцей №1. 

Заявку на участь у цьому проєкті надіслав  Василь Михайлович Косован, кандидат фізико-математичних наук, вчитель інформатики Чернівецького ліцею №1 математичного та економічного профілів. 

- Отож, разом із учнями ми будемо  створювати та апробовувати освітні ресурси для предмету "Інформатика", - розповідає Василь Михайлович.- Суть проєкту - створити нові освітні ресурси, нові концепції викладання. Налагодити якісний процес співпраці в галузі ІТ вчителів, учнів, потенційних працівників цієї галузі. Йдеться і про  нові методики викладання, і про технології.  Сам проєкт в результаті буде містити набір засобів та ресурсів для навчання та викладання. Працюватимемо спільно з 11-класниками.

Директорка ліцею Наталія Кінащук зауважує: 

- Участь у цьому проєкті та можливість опинитись серед відібраних навчальних закладів для його впровадження - винятково ініціатива та заслуга нашого вчителя інформатики Косована Василя Михайловича. І я пишаюся тим, що в ліцеї є такі молоді креативні вчителі, які  є взірцем для ліцеїстів та роблять все для якісного впровадження профільного навчання, в тому числі й ІТ-спрямування. Для нас дуже важливо, що ми потрапили у цей пілотний проєкт, бо  готові опанувати все нове та відповідати вимогам сучасної освіти.

Пілотування нового змісту та ресурсів предмета Інформатика розпочнеться 1 вересня 2022 року. Перед початком кожної навчальної чверті проводитимуться вебінари та тренінги для вчителів інформатики закладів-учасників.

 У межах проєкту передбачається:

  • створення нового контенту для 1-11 класів;
  • розробка освітніх ресурсів для вивчення інформатики з подальшим розміщенням у вільному доступі на сайті Всеукраїнської школи онлайн;
  • залучення найкращих українських і європейських ІТ-експертів.

1 вересня 2023 року створені ресурси масштабуються на всі заклади загальної середньої освіти та будуть доступні на платформі Всеукраїнська школа онлайн.

Немає коментарів:

Дописати коментар