четвер, 15 квітня 2021 р.

Складати ДПА в 11 класі чи ні? От у чому питання!

13 квітня Верховна Рада ухвалила закон №1504, згідно з яким учні, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації. А отже, учень самостійно вирішуватиме, чи отримувати йому оцінку за ДПА в свідоцтво про повну загальну середню освіту.

👉 Нагадуємо, що сучасна система ЗНО передбачає для 11-класників складання іспитів “2 в 1” так би мовити, за які учень отримує:

1️⃣ Оцінку в шкільний атестат (оцінка ДПА за шкалою 1-12 балів) та

2️⃣ Бал для вступу до ВНЗ (результат ЗНО за шкалою 100-200 балів).

Складати ДПА в 11 класі випускникам-2021 чи ні? 

Розібратися в цьому питанні пропонує Освітній центр ЯвКурсі (https://yavkursi.com/):

Розглянемо 4 сценарії випускника-2021, щоб зрозуміти суть рішення.

📌 СИТУАЦІЯ № 1️⃣. Учень 11 класу не планує вступати до університету у 2021 році. ДПА для нього — це можливість підвищити бал свідоцтва про освіту, але його і так усе влаштовує. У лютому він зареєструвався на проходження ДПА, але після вчорашньої новини зрадів, що не буде проходити ці тестування. Таким чином в його свідоцтві про повну загальну середню освіту буде зазначено, що він звільнений від проходження ДПА.

📌 СИТУАЦІЯ № 2️⃣. Учень 11 класу планує вступати до університету у 2021 році. Він сумлінно готувався і впевнений, що матиме високі результати. Він має бажання покращити середній бал документа про освіту, тому проходитиме всі заплановані тестування і попросить виставити йому оцінки за ДПА  в додаток до свідоцтва про повну загальну середню освіту.

Учень пройде тестування з 4 предметів:

1️⃣ Українська мова / українська мова та література

2️⃣ Математика

3️⃣ Історія України / іноземна мова 

4️⃣ Історія України / іноземна мова / біологія / географія / фізика / хімія

📌 СИТУАЦІЯ № 3️⃣. Учень 11 класу планує вступати до університету у 2021 році. Він хоче зосередитись лише на підготовці до вступу і не витрачати час на підготовку додаткового 4-го предмету лише для того, щоб покращити середній бал документа про освіту. Тож він складатиме ЗНО з трьох предметів і не ініцюватиме внесення оцінок ДПА у свій документ про освіту. У його свідоцтві про повну загальну середню освіту буде зазначено: “звільнений від проходження ДПА”.

📌 СИТУАЦІЯ № 4️⃣. Учень 11 класу планує вступати до університету за кордоном. 

Він має самостійно визначити, чи потрібно йому підвищити бал атестату за рахунок оцінок ДПА. Якщо потрібно — він складає ДПА, якщо ні — не складає.

👉 Джерело: ФБ-сторінка освітнього сайту ЯвКурсі перейти


Немає коментарів:

Дописати коментар