вівторок, 4 квітня 2023 р.

Новий випуск «PISA-2018. Україна у центрі уваги»

Аналітики Українського центру оцінювання якості освіти продовжують поглиблено вивчати дані PISA-2018 і пропонують ознайомитися з черговим випуском «PISA-2018. Україна у центрі уваги». У цьому числі йдеться про стійке учнівство, тобто тих 15-річних підлітків, які попри несприятливі соціально-економічні передумови досягають високих результатів у навчанні. Із випуску ви дізнаєтеся, зокрема, про таке:

  • В Україні в 14 випадках зі 100 успішність учнів / учениць із читання пов’язана з їхнім соціально-економічним статусом, що досить близько до середнього по країнах ОЕСР.
  • У середньому 12% українського учнівства є стійким на національному рівні, тобто це ті 25% учнів та учениць із найнижчим рівнем соціально-економічного статусу, які отримали результати на рівні 25% найсильнішого учнівства країни.
  • Стійке учнівство в Україні має на 4% більшу підтримку з боку батьків, ніж нестійке.
  •  У закладах освіти України, де панує позитивний дисциплінарний клімат, стійкого учнівства на 3% більше, ніж в інших закладах, а де є здорова конкуренція і співпраця – на 4% більше.
  • Стійке учнівство отримує від читання задоволення, демонструє позитивне ставлення до навчання та цілеспрямованість.
  • Стійке учнівство, на відміну від нестійкого, здатне досягти академічних успіхів, є більш соціально та емоційно адаптивним: різниця між стійкими та нестійкими учнями / ученицями, чий добробут кращий, становить майже 5%.

Нагадаємо, що восени 2022 року, попри всі труднощі та завдяки всебічній підтримці міжнародних партнерів, Україна успішно провела основний етап PISA-2022. Уже невдовзі команда PISA в Україні отримає базу даних цього циклу дослідження та розпочне роботу над її аналізом для підготовки національного звіту. Оприлюднення міжнародного та національного звітів за результатами PISA-2022 заплановано на грудень 2023 року.

Джерело: сайт УЦОЯО перейти 

Немає коментарів:

Дописати коментар